2021-12-14 12:44:13• hírek • Fizetett tartalom

Díjszabást módosít a vízszolgáltató

A hatályos törvényeket szem előtt tartva, az Apaserv Rt. a közüzemek működését szabályozó országos hatóság (ANRSC) jóváhagyásával 2022. január 1-től módosítja az ivó- és szennyvízszolgáltatás díjszabását. Mutatjuk, hogyan változnak vízszolgáltató árai.


 

A díjszabásváltozás kapcsán kiadott tájékoztatásában az Apaserv vezetősége emlékeztet, hogy közszolgáltatás lévén a társaság működése eltér a magánvállalkozásokétól, nem profitszerzésre törekszik, a kiállított számlák befizetéséből származó anyagi forrást kizárólag az infrastruktúra fejlesztésére és üzemeltetésére, valamint a működési költségek fedezésére fordítják. Hangsúlyozzák továbbá, hogy az áremelkedés nem áll összefüggésben a közelmúltban tapasztalható áram- és földgázdrágulással.


Az alábbi grafikon a Romániában működő regionális vízszolgáltatók által 2021. december 1-én alkalmazott ivóvíz- és szennyvízárak láthatók, s az is egyértelműen látszik, hogy az Apaserv az országos átlag alatti díjszabással dolgozik.



Az Apaserv új díjszabását oly módon állították össze, hogy biztosítsa a szükséges anyagi forrást az „Északnyugati fejlesztési régió, ezen belül a Szatmár megyei víz és csatornahálózat infrastruktúrájának kiépítését célzó regionális terv 2014-2020” elnevezésű beruházás kivitelezéséhez, melynek összértéke 978.459.180 lej (áfa nélkül). A teljes költségvetésből az Európai Unió a Kohéziós Alap révén 781.788.884,83 lejt biztosít, állami támogatás formájában pedig 119.567.711,79 lej érkezik. A projektben érintett önkormányzatok hozzájárulása összesen 18.395.032,58 lej, az Apaserv Rt. pedig 58.707,550,80 lejjel járul hozzá a befektetés költségeihez. A projekt teljes költségvetéséből 901.356.596,62 lej vissza nem térítendő támogatás.


A projekt fő célja a víz és csatornahálózat javítása Szatmár megyében, mely által javul majd a vízellátás és a szennyvízelvezetés minősége az alábbi településeken: Szatmárnémeti, Lajosmajor, Vadaspuszta, Korond, Dobra, Bogdánd, Szér, Királydaróc, Érszentkirály, Kőröstelep, Érkisfalu, Aranyosmeggyes, Szatmárgörbed, Szamosberence, Erdőd, Decebal, Dobrácsapáti, Pete, Szamosdob, Gencs, Mezőterem, Szaniszló, Csanálos, Tasnád, Tasnádszántó, Érkávás, Avasfelsőfalu, Túrvékonya, Lunaforrás, Avasújfalu, Mózesfalu, Halmi, Csedreg, Kökényesd, Nyírestanya, Túrterebes, Turc, Nagytarna, Avaspatak, Batarcs, Tamésváralja, Ugocsakomlós, Szamosveresmart, Szamosborhíd, Szamoslippó, Krassó, Nagykolcs, Kiskolcs, Szamoskóród, Felsőberekszó, Mikola, Sándorhomok, Szárazberek, Kissár, Tartolc, Komorzán, Avasújváros, Szatmárudvari, Nagykároly, valamint Kistartolc.


A projekt specifikus célkitűzései:

  1. A 98/83/CE direktívához igazodva növelni a lakosság csatlakozását a szolgáltatásokhoz, biztosítani a törvény által meghatározott minőségi standardoknak megfelelő ivóvizet, biztosítani a szolgáltatás minőségét és folytonosságát, csökkenteni a vízveszteséget
  2. A 91/271/CEE direktívához igazodva kibővíteni a már meglévő csatornahálózatot, új csatornahálózatot létrehozni a 2000 főnél nagyobb lakosságú vidéki településeken, valamint szennyvízszivattyú- és szennyvíztisztító állomásokat építeni.

A várható eredményeket a vízszolgáltató az alábbi táblázatban összesítette:



A beruházás összesen 24 szerződést foglal magába, melyből 4 szolgáltatásra, 4 beszállításra, 12 kivitelezésre és 4 tervezéssel összekötött kivitelezésre szól. Mostanra a projektben foglalt 16 kivitelezési szerződést és 2 szolgáltatásra vonatkozó szerződést sikerült aláírni, és ezek megvalósítása már folyamatban van.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: